Saari

Harakan Taiteilijatalo sijaitsee Harakan saarella Helsingissä. Entinen armeijan saari on nykyisin suurelta osin luonnonsuojelualuetta ja siellä toimii Taiteilijatalon lisäksi Luontokeskus. Saarta hallinnoi Helsingin kaupunki.

Harakan saaren suojeltu päärakennus, 1929 valmistunut armeijan kemian laboratorio, on ollut vuodesta 1989 lähtien taiteilijoiden ateljeekäytössä. Harakan saaren historiasta ja Luontokeskuksen toiminnasta lisätietoja Helsingin kaupungin sivuilta.

Tustustu Harakan saareen Luontotalon kokoamalla virtuaalikierroksella.

Taiteilijoiden saari

Kulttuurihistoriaa henkivässä Taiteilijatalossa on 30 työhuonetta, joissa työskentelee eri taidealojen ammattilaisia; kuvataiteilijoita, kuvittajia, valokuvaajia, liikkuvan kuvan tekijöitä, esitys- ja performanssitaiteilijoita, muotoilijoita, sarjakuvantekijöitä sekä koru-, tekstiili- ja ympäristötaiteilijoita.

Taiteilijayhteisön jäsenten suhde maisemaan rakentuu sisältä päin, meren äärellä työskentelyn kautta. Taiteilijoille Harakan saari on paitsi inspiraation lähde ja runollinen teema, myös todellinen paikka arkisine ongelmineen ja oikkuineen. Se on aina vaihteleva jokapäiväinen välttämättömyys. Useimpien työmatka saareen taittuu säitä uhmaten soutuveneillä. Kovimmilla pakkasilla työhuoneelle pääsee ainoastaan jalkaisin jään yli.

Taiteilijatalon historiasta löydät enemmän tietoa Harakka ry:n vuonna 2009 julkaisemasta kirjasta Taiteen aika Harakassa (.pdf)

Saapuminen ja saavutettavuus

Kesäkautena saareen liikennöi yhteysalus, jonka aikataulut ja tiedot löytyvät Merenkävijöiden sivuilta. Yhteysalukseen, Taiteilijataloon ja galleriatiloihin ei ole pääsyä pyörätuolilla. Luontopolulla liikutaan maasto-olosuhteissa. 

 

 

Harakan saari kesäillassa. Saaren laella häämöttää Taiteilijatalo, merta, etualalla soutajat

Kuvat: Kastehelmi Korpijaakko, Jari Laukkanen, Viena Kytöjoki
Harakan taiteilijatalo