Materia
LEHDISTÖTIEDOTE 15.5.2013

MATERIA 31.5. –20.6.2013
Harakka ry:n kesänäyttely Helsingissä
Harakan saaren Lennättimessä, Kasematti 4:ssa ja ulkotiloissa

Taiteilijat:
Sirkku Ala-Harja, Annette Arlander, Aino Favén, Siiri Haarla, Onni Hyöty,
Olof Kangas, Annu Kekäläinen, Osmo Kivimäki, Tero Kontinen, Anni Leppälä,
Leena Lukkarinen, Kristiina Lähde, Heikki Mäntymaa, Tuula Närhinen,
Tuomo Rainio, Kai Rentola, Anna Mari Räsänen, Heli Sihvonen,
Virpi Vesanen-Laukkanen, Kari Yli-Annala

Materia merkitsee yleiskäsitteenä jotain mistä kaikki asiat ja oliot ovat muotoutuneet ja joka siten "kansoittaa" tilaa. Materian tarinassa yleinen ja erityinen kietoutuvat toisiinsa. Kreikkalaisilla ei ollut materian yleiskäsitettä, vaan Aristoteles käytti puuta merkitsevää sanaa "hyle" tarkoittamaan niin materiaalisten elementtien pohjalla olevaa perusainetta kuin aineen muutokset aiheuttavaa materiaalista syytä. Taiteilijoille asioiden materiaalisuus on se minkä avulla on tutkittu ja työstetty niin ihmisen omaa kuin ympäristönkin fyysisiä mahdollisuuksia ja saatu aikaan immateriaalisiakin vaikutelmia. Materiaa voidaan sanoa taivutetun ja sekoitetun eri tavoin, sitä kohtaan on tunnettu empatiaa ja sen avulla on harjoitettu ja kehitetty erilaisia taitoja.

Maalausten ja piirustusten lisäksi näyttelyssä on esillä mm. kierrätysvirkkausteoksia. Kukat ja myrkyt rinnastuvat toisiinsa esteettisesti kiehtovina näytteinä. Videoteosten materiana ja materiaalina voivat olla maisema ja aika. Taiteilijakirjaa voi selailla hämärässä pienen lukulampun valossa. Ulkotilassa olevaa talonkaltaista rakennelmaa voivat käyttää hyönteisetkin omiin tarkoituksiinsa. Helmistä ja hyönteisistä tehdyt korut kuvaavat sitä kuinka materia kasautuu ja hajautuu. Kuinka paljon Itämeren vettä tarvitaan tulitikkulaatikon kokoisen liemikuution keittämiseen? Voiko laukkuun piilotettua voimakasta ääntä ajatella aineellisena kokemuksena?

Viime vuonna kesänäyttelymme nimi oli “Harakan energia”. Modernissa fysiikassa aine ja energia lähenevät toisiaan, joten uutta näyttelyä voi ajatella myös luontevana parina aiemmalle.

Näyttely on avoinna ma - pe klo 12 - 17, la - su klo 12 – 16
Tervetuloa avajaisiin torstaina 30.5. klo 17 – 20!
Avajaisohjelmassa Anna Mari Räsäsen runokävely ja Petja Makrisin musiikkia.

8.6. – 9.6. ja 15.6. – 16.6. Heikki Mäntymaan performansseja Harakan katoilla ja kallioilla.
6.6. klo 18 Kiveen kirjoitettu. Suomen aforismiyhdistyksen tapahtuma.
12.6. Helsinki-päivänä Maija Saksmanin kohtaamisteoksen Kirkko kahdelle -avajaiset. Kesän aikana Saksman järjestää ja tallentaa erilaisia kohtaamisia.
Lauttayhteydet: http://www.merenkavijat.fi/wordpress/majasaaret/yhteysvene-ferry/

http://www.harakka.fi TERVETULOA!